Mai mulți rugbiști neozeelandezi s-au plâns de modul cum au fost tratați în România, sportivii rămânând fără bani şi s-au chinuit să-şi cumpere mâncare împrumutându-se la colegi.
Jucătorii Cooper Vuna, Troy Nathan, Cardiff Vaega, alături de antrenorul Paul Griffen, au acuzat modul în care au fost tratați în România atrunci când au evoluat la Tomitanii Constanța, penultimul loc în Superliga de 7 echipe.
Aceştia dau vina pe omul de afaceri român Ionel Rusen şi pe fostul jucător John Akurangi, care era directorul de rugby al clubului, scrie presa neozeelandeză.
Totul a pornit după ce un investitor român a vrut să transforme un mic club românesc de pe litoral în următorul nume mare din rugby-u local.
„Am întrebat unde sunt banii noștri. Colegii mei știau că sunt acolo pentru o singură slujbă, care era să joace rugby, așa că nu au pus prea multă presiune asupra clubului. Dar după câteva săptămâni s-au întrebat «unde sunt banii?»
Au fost scuze acumulate din partea clubului. Una dintre scuze a fost viza, că trebuie să plecăm din țară ca să putem obține o ștampilă pe pașapoarte și ei să poată semna contractele. Totul a fost o păcăleală, dar noi am crezut asta, pentru că am vrut să fim plătiți.
Tinerii își sunau mamele și tații pentru a obține bani. Am făcut presiuni asupra clubului să ne ofere măcar mâncare și ne-au dat abia pe sfârșit, când băieții se luptau deja de luni de zile”, a spus Troy Nathan, conform ziarului respectiv.
La jumătatea anului 2021, jucătorii, antrenorii şi oficialii au fost înscrişi pentru a juca iniţial ultimele opt săptămâni ale sezonului, din august până în octombrie, pentru sume de până la 15.000 euro fiecare şi apoi să semneze contracte de la trei la cinci ani, într-un proiect de a face clubul unul dintre cele mai bune din Europa.
„Acest lucru a început pentru prima dată în Italia. Investitorul şi tipul cu care vorbeam în Noua Zeelandă au luat legătura cu mine şi cu Paul şi au vrut să facă rost de un grup de jucători de rugby care să vină în ultimul moment.
Aceşti băieţi au fost gata în două săptămâni, aşa că unii dintre ei au părăsit contractele avute pentru acest contract de opt săptămâni. Dar, teoretic, unele dintre aceste contracte au fost semnate pe doi sau trei ani”, a spus Nathan, pentru Stuff.
Akurangi l-a adus pe Nathan, care a jucat prin Europa în Irlanda, Scoţia şi Italia, înainte de a intra în antrenorat după ce a părăsit Counties. Nathan este în prezent un om de afaceri în Irlanda.
„Când am ajuns acolo, mă aşteptam să văd că totul este în regulă. Dar am constatat că prima plată pentru jucători nu fusese făcută. Am avut întâlniri cu Ionel pentru a-l întreba ce se întâmplă, iar el a spus că are probleme, pentru că niciunul dintre jucători nu avea viză pentru a fi în România, aşa că niciunul dintre ei nu a putut primi plăţi şi ar trebui să lucreze la obţinerea vizelor”, a spus el.
A sugerat ca jucătorii să părăsească România pentru a obţine vize după primul meci.
„Am pierdut acel meci, apoi Ionel a început să se plângă că nu i-a plătit pentru că au pierdut. Am spus . Apoi, în fiecare zi, în următoarele trei săptămâni, m-am certat cu el despre plata echipei. Au fost argumente grele şi mult stres pentru mine”, şi-a amintit Akurangi, care a adăugat că îi pare „rău pentru situaţie”.
Ionel Rusen a avut o perspectivă diferită asupra modului în care s-au desfăşurat lucrurile.
El a spus că toţi jucătorii au fost plătiţi cu cât li se datora, deşi nu până în decembrie, iar majoritatea banilor pe care ei cred că nu i-au primit au fost prime de victorie, dar echipa a pierdut toate cele patru jocuri.
„Aceşti jucători au fost plătiţi pentru contractele lor, nu şi-au primit primele”, a spus Rusen.
Rusen a recunoscut că unii membri ai staff-ului, cum ar fi Akurangi, nu au fost încă plătiţi, dar a spus că vor primi ceva „poate într-o lună”.
„În acest moment, echipa are probleme financiare din cauza coronavirusului. Municipalitatea nu a plătit clubului. Nu este un club privat, este un club al oraşului”, a explicat Rusen.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER